Egerszalók

 

Egerszalókról

Egerszalók Egertől 5 km-re, az Egri-Bükkalja területén, a Laskó-patak völgyében található közel 2000 fős település, amely Magyarország egyik leglátogatottabb turisztikai desztinációjában található.

A történeti kutatások szerint Egerszalók a honfoglalás óta lakott hely volt, a Szalók nemzetség ősi birtoka. Egyike volt azoknak a nemzetségeknek, amelyeknek tagjai már a XII. században előkelő helyeket foglaltak el az országban. A Szalók nemzetség címerállata a hattyú volt, amelyet Vendégházunk szimbólumaként választott.

Egerszalók legismertebb, Európában is egyedülálló természeti látványossága a hófehér mészkőkúp, a „sódomb” és a föld mélyéből feltörő termálforrás, amelyre gyógyfürdő épült. Hasonló természeti képződmény Egerszalókkal együtt összesen három helyen található a világban, Törökország ázsiai részén Pamukkale-ban, valamint az Egyesült Államokbeli Yellowstone Nemzeti Parkban.

Egerszalók 2016-tól minősített gyógyhely, amelynek területe a Sódomb és környéke, a gyógyfürdőt körbeölelő terület. A Saliris Resort SPA Gyógy- és Thermalfürdő vize számos betegségre javallott, mint például ízületi, reumatikus bántalmak, ideggyulladás, mozgásszervi elváltozások, nőgyógyászati és vegetatív idegrendszeri panaszok kúrálására, kifáradásos állapotra.

Az egerszalóki hegyközség területén több mint 350 hektáron termelnek szőlőt. A szőlőtermelés napjainkban a község meghatározó mezőgazdasági ága. Számos család foglalkozik bortermeléssel és borturizmussal is.

Egerszalók a XVIII. századtól kezdve a gyógyulás helye, a zarándoklatokat egy vak kislány csodás meggyógyulásának a híre indította el. Egerszalók a Közép-Európán átívelő Mária zarándokút egyik állomása. Különleges jelentőségű az évente megrendezésre kerülő Egerszalóki ifjúsági találkozó és lelkigyakorlat, amely a közel 1500 résztvevőjével az egyik legnagyobb katolikus ifjúsági találkozó Magyarországon.

 


 

Sódomb és Gyógyfürdő

Egerszalók legismertebb nevezetessége a község déli részén a föld mélyéből (410 méterről) feltörő hévízforrás, amely 65-68 °C-os. A domboldalon lefolyó víz 1200 négyzetméteres látványos mészkőlerakódást épített, amely Európában egyedülálló. A sódomb helyi védelem alatt áll, a fürdő építése után kiépített sétaúton lehet megközelíteni, sötétedés után a szivárvány színeiben pompázik. 2016-ban a gyógyforrások, a gyógyfürdő és környezete elnyerte a gyógyhelyi minősítést.

További információ:
http://salirisresort.hu/sodomb-es-a-kutak

 

Egerszalóki Barlanglakások és Sáfránykert

Járják be a felújított Barlanglakásokat, nézzenek be, ismerjék fel a régi bútorokat, szerszámokat, vegyenek részt a 3D mozi segítségével egy időutazáson!
A Bükkalja vidékén a kőzetek felső rétegét képező riolittufakő könnyen vágható, jól faragható, ezért régen vájtak bele pincét, lakást, istállót, és a kivágott kövekből házakat építettek.
Egerszalókon a 20. század közepén 33 barlanglakás volt. Feltételezhető, hogy a lakások a 17-18. században készültek. A legutolsókat a 20. század végén még lakták.

További információ:
http://www.gyogyvizekvolgye.hu/kovek-turak-latnivalok/47-egerszaloki-barlanglakasok.html

 

Betyárbújó kaptárkő

A kaptárkövek a Bükkalja egyik legfőbb turistalátványosságát képezik, leginkább különleges kialakulásuk és máig rejtélyes használatuk miatt.

 

Egerszalóki horgásztó

A Laskó-patakon duzzasztott Egerszalóki-tó az egri Bükkalja legnagyobb felszíni vize.
Az egerszalóki víztározó házirendje, jegyárak és további információk a http://www.egerszalokihorgaszto.hu honlapon.

 

Római Katolikus Templom

A templom Giovanni Battista Carlone olasz származású mester tervei szerint épült 1738-ban a különálló harangtornyának épületegyüttesével. Legnagyobb értékei a Csodatévő Mária-kegykép, valamint a rokokó faragású hordozható Mária-szobor a XVIII. századból.

 

Egerszalóki Tücsökbusz 

A falunéző Tücsökbusz segítségével könnyedén megtekinthetik a falu nevezetességeit, megismerkedhetnek a helyi látnivalókkal. Mindezt egy elektromos kisbuszon ülve, kellemes idegenvezetést és helyi népzenét hallgatva.

További információ:  
http://www.gyogyvizekvolgye.hu/latnivalok-kovek-turak/532-egerszaloki-tucsokbusz.html